Japansk kalligrafi


Kalligrafi (書 道, shodō: ”sättet att skriva”) är konsten att skriva vackert.

De flesta barn lär sig kalligrafi i grundskolan. Det är också en populär hobby bland vuxna. Som en konst är Shodo mycket nära besläktad med konsten av kinesisk bläckmålning, eller suiboku. Många utövare av shodo är också skickliga på suiboku, eftersom teknikerna överlappar varandra.

Historia av kinesiska tecken i Japan

Kinesiska tecken eller kanji introducerades till Japan från Korea eller Kina i ungefär femte århundradet A.D., dvs omkring 1500 år sedan.

Denna typ av skrivning kanji används emellertid sällan i vardagen. Istället finns det två snabbare skrivstilvor, där kanji blir lite mindre läsbar, precis som när man skriver romerska bokstäver på ett snabbt sätt. Dessa två stilar heter semi cursive (gyosho) och cursive (sosho).

Med tiden har kinesiska karaktärs kalligrafi eller shodo (”sättet att skriva”) praktiserats av japanerna, som har drag av den kinesiska traditionen och producerat äkta kalligrafer av sig själva.

Japanska shodo kalligrafins verktyg och redskap
  1. Bunchin
  2. Hanshi
  3. Shitajiki
  4. Fude
  5. Suzuri
  6. Inkan
  7. Indei

Shitajiki

Svart, mjuk matta. Det ger en bekväm, mjuk yta.

Bunchin

Metallstav som håller papperet på plats under skrivning.

Hanshi

Speciellt tunt kalligrafipapper.

Fude

Penseln är det viktigaste shodo-implementet och det finns en stor mängd shodo borstar tillgängliga. Fibern som används för borsten är typiskt djurhår eller päls, ofta en blandning av olika typer, och typen av hår eller päls, fibrernas tjocklek och deras längd passar alla en borste mer till vissa stilar än shodo än andra stilar. Priset på fudder sträcker sig från det relativt billigt till astronomiskt dyra, beroende på materialets exotism, kvaliteten på utförandet och hantverkarens rykte.

Suzuri

Tung svart behållare för bläcket.

Sumi

Massivt svart material som måste blandas med vatten i suzurin för att producera det svarta bläck som sedan används för skrivning. Självfallet finns det som färdig blandad att köpa i flaskor.

Eiji-happo, de grundläggande sträckningarna

Japanska tecken består av många olika slag, men det finns åtta grundläggande slag som nybörjaren börjar lära sig. De är de åtta streck som utgör karaktären för ”evigt” eller ei. Dessa åtta sträckor går åt åtta olika håll och är därför kända som ”evigt” tecken åtta riktningar ”eller eijihappo.